Gotuj z dzieckiem

8 grudzień 2016

Gotuj z dzieckiem

Racuchy z jabłkiem

racuchy-drozdzowe-z-jablkiem

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka),
  • 1 jajko,
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy troszkę cukru wanilinowego, cukru białego oraz sodę oczyszczoną, mieszamy. Dodajemy mleko i jajko – mieszamy na jednolitą masę. Jabłuszka obieramy i kroimy na poprzeczne plasterki (możemy też zetrzeć na tarce). Wkładamy je do ciasta i mieszamy. Wykładamy po około łyżce ciasta rozgrzany tłuszcz na patelni i smażymy ok. 1,5 minuty na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem!

 

Zupa krem z dyni

Zupa z dyni to świetny pomysł na pyszne danie dla każdego dziecka. Zupę dyniową możesz przyrządzać niemowlakowi po 10. miesiącu życia. Po przyprawieniu zupa będzie smacznym posiłkiem również dla rodziców.

krem-z-dyni

Składniki:

  • 1 l bulionu z indyka lub kurczaka bez kości,
  • miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu.

Zagotuj bulion, wrzuć kawałki dyni. Gotuj tak przez ok. 20 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Dodaj sól, masło i przyprawy (jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Zmiksuj. Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci możesz doprawić mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.Zupę można przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni albo podać z grzankami.

Gotowe ! Smacznego !