Gotuj z dzieckiem
Racuchy z jabłkiem
Składniki:
- 2 jabłka,
- 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka),
- 1 jajko,
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy troszkę cukru wanilinowego, cukru białego oraz sodę oczyszczoną, mieszamy. Dodajemy mleko i jajko – mieszamy na jednolitą masę. Jabłuszka obieramy i kroimy na poprzeczne plasterki (możemy też zetrzeć na tarce). Wkładamy je do ciasta i mieszamy. Wykładamy po około łyżce ciasta rozgrzany tłuszcz na patelni i smażymy ok. 1,5 minuty na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem!
Zupa krem z dyni
Zupa z dyni to świetny pomysł na pyszne danie dla każdego dziecka. Zupę dyniową możesz przyrządzać niemowlakowi po 10. miesiącu życia. Po przyprawieniu zupa będzie smacznym posiłkiem również dla rodziców.
Składniki:
- 1 l bulionu z indyka lub kurczaka bez kości,
- miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę,
- 2 łyżki zimnego masła,
- szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu.
Zagotuj bulion, wrzuć kawałki dyni. Gotuj tak przez ok. 20 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Dodaj sól, masło i przyprawy (jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Zmiksuj. Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci możesz doprawić mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.Zupę można przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni albo podać z grzankami.